Wednesday, December 12, 2012

mengisi masa lapang...

Assalamualaikum... 
hai semua... apap khabar hari ni???
harap sihat belaka la ehh..
jom hri ni fb nak join segmen ni...

segment yer..

jom la kita bersegment lagi...
coment2 la ye...
k bye....

Tuesday, December 11, 2012

12.12.12

Assalamualaikum...
hai... semua... tgk tarikh... cantik kan..
lepas ni tak da dah tarikh ni.. 1 day forever owh..
 k la hari fb saje je updated.. hahaha
sebab tarikh ni... hahaha
k hari ni nak bg tengok resipi pavlova..
jom....

Bahan-bahan
4 biji putih telur
1 cawan gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung


Topping/hiasan 
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla


Cara membuat
#Pukul putih telur dengan perlahan.
#Masukkan gula satu sudu demi satu sudu sambil putar dengan laju sehingga putih berkilat.
#Masukkan esen vanilla dan gaul.
#Masukkan tepung jagung dan cuka beserta gaul.

#Panaskan oven pada suhu 150 darjah celcius.
#Masukkan adunan ke dalam oven.
#Setelah 15 minit turunkan suhu kepada 140 darjah celcius.
#Bakar selama satu jam.
#Setelah siap dibakar, buka pintu oven sedikit dan tunggu sehingga meringue betul-betul sejuk sebelum dihias dengan menggunakan whipped cream dan buah-buahan masam seperti strawberi, kiwi, blueberi.



selamat mencuba....

Moist Cupcake resipe

Assalamualaikum...
 hai lama x updated.. ni semua salah TM ok...huh!
ok whatever nanty fb story... 
ni Fb nak bg resepi cupcake sikit... sonang jah...

  Bahan-bahanya
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak 
1 cawan gula
1 cawan air suam 
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( ros guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur 
beberapa titik esen vanila

*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.

Cara-caranya
1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko,  baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan  dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba.

Monday, November 12, 2012

Now Officially!!

Assalamualaikum...
hai ape khabar.... Selamat ketemu semua...
hehehehe... fb sehat-sehat jep...
dengaqn yer fb ada luck this week.. syukur ke hadrat ilahi..
nak taw la tu ape luck fb kan... hahahaha
okey2 fb bagitahu ni..
based on my title la...
hehehehehe... dengan nama ALLAH syukur ku pada Nya..
my result is full pass.. so goodbye to diploma... finish already..
ffuuhhh lega....
and other one... fb dh keje.. oh yeah....
hahahaha... nak mintak account company tapi tak berani la..
so keja besa-besa ja la dulu.. sementara nak sambung degree.. 
huhu tu pun tak tahu dapat ke tak..
hope da rezeki la kan... doa-doakan fb okey..
ok la nak out dah...
Selamat hari depavali....

Thursday, November 8, 2012

Tomorrow is nervous day...

Assalamualaikum..
hye semua... harap sehat-sehat belake lah kan..
hurmmm no interesting story...
tapi kan.. nervous story da la... 
hhuhuhuhuhu...
esok!!!!!!!
result final fb nak kuaq dh...
Ya Allah ketaq owh!!!!
huhuhuhu
harap-harap lulus la semua yer...
fb nak grad...huhuhuhuhu
okey doa kan fb yer...

Wish me luck..

Selain itu.. esok Fb 1st day koje.. 
hahahahaha... tapi training je lah...
hope dapat keje dengan jaya yer...
huhuhuhu..
harap semua leh doakan fb berjaya!..
k bubye....

Saturday, November 3, 2012

JOM JOIN!!!

Assalamualaikum..
wah lagi... fb updated....
hahahaha..
ni ha fb nak join lagi satu segment...
segment ni dari akak zura (cekodok gebu)
akak kot.. sebab dia dh da family.. hehehe
segment di is...


haaa.... jom la.. kita pakat join then tambah follewer...
baek untuk blog kita kan.. so jom join..
detail yer kat sini..

k selamat bersegment okey...
anyeoongg..



Tak yah la....

Assalamualaikum....
hai ampa-ampa...
hahahahaha sekali sekala kita cakap kedah nah...
today fb bagun awai-awai terus buka lappy...
dengan semangat ya.. fb berblog walking k..
senaman la kata kan...
hurmmm.. ni fb nak habaq sikit ni...
masa fb dok jalan-jalan kat blog-blog yang cantik lagi come tu kan...
nak komen-komen la kan.... sekali kena boh verify code tu...
huhuhu susah la... dah la fb ni memang lemah nak cam code-code yang da tu..
 pulakan pagi-pgi lak.. spec pun tak pakai.. huhuhu
so pe kata xyah bubuh la benda tu... jadi tak best taw lepas tu..


k la tu je nak habaq.. hehehehe
peace...^_^V
bye.....

AYUINSYIRAH MENCARI RAKAN


Assalamualaikum....
hai..haii..hai..
fb updated benda ni untuk kita sama-sama...
jom la kita terjah... 
jeng3...



dh tak yah tanya banyak-banyak....
jom kita join......


Sunday, October 28, 2012

Muka Baru...

Assalamualaikum....
hohohohohohoho..
Fb wat magic okey...
hahahahaha
ni haaaaaa...
blog fb berwajah baru....
taaddaaaa.....
k tu je nak update..
k anyeong!

elmo_surprise_1756.jpg (378×300)

Thursday, October 25, 2012

Oh YeaH!

Assalamualaikum....
semua... baek2 kan... fb pun...
wah... sekarang terasa lega sanggat...
fb dh habes fonal exam...

yeeaaayyy
fb nak keja pulak..
pengalaman baru and alam baru..
huuuu.. takot yer...
k wish me lick...
annyyeeoonngg!!!

Tuesday, October 9, 2012

Geram nih...


Assalamualaikum...
hai... semua...
mood hari hampeh!
ni semua sebab Fashion king!
perghhh sakit hati nok... seriusly fb tak suka ending dia... haiiasshh cete dah sedap ending dia sekali spoil... bapak laa kecewa gua... huhuhu APTB!..menangis gua owhh.. bukan sebab hero tu mati tapi kecewa huh!
bersusah payah nak jadi kaya sebab kena hina.. tiba-tiba last mati haiss... geram!


k dah nak study...
bye!

p/s : baek buat cete trages terus... xpayah aku tengok kan.. :o

Sunday, October 7, 2012

C....I...N....T....A


Assalaimualaikum....
haaaiii.haaaiii..haaaiiii
wahh.. nampak........ 
fb selalu updated dh sekarang kan...
ni la sebab keboringan.... sobsob..
aktiviti hari niii... hurmmm
bagun pgi... awal okey kul 8.. hahaha
mata ni dh tak leh nk lelap lg 
so terus mengpacking barang....
Al-maklum lah nak berangkut pulang 
ke kampung halaman terchenta kannn...



so untuk entry hari ni fb nak cakap pasal cinta..
hurrmmm... fb tak bercinta pun sekarang...
saje malas... pengalaman memang ada la kan...
hehehe... tambah dengan kisah cintaa kawan-kawan fb....
banyak jugak la collection yer... 
ahak macam cete korea lak akn... wat stock and pengajaran okey..
fb last dialam bercinta cintun ni last 3 years...
lama kan.... nak wat macam ne hati terluka kan...
cewah!
biarlah rahsia bak kata Dato'Siti kann....
actually tak menarik pun... hehehe
last 3 years fb dah nekad nak setia pada yang satu 
tapi tak menjadi so sebab tu la tak maen cintan dh lepas tu...
 nak tunggu masa yang sesuai la pulak kan.. 
so sekarang mood nak study bagi habes dulu 
tak nak serabut-serabut nie...  
ye la fb ni style selambe jer...
kalau nak bercinta jangan nak over sangat... haha
fb nak couple yang sempoi jer... 
lagi okey cara kita macam kawan...
bukan nak samakan pasagan tu macam kawan 
tapi dengan cara tu kita akan jadi kita sendiri... 
ni tak depan pakwe sumpah lemah lembut yer santun budi pekerti... tapi gan kawan SubhanaAllah...
tak rasa ke diri tu da dua personaliti yang berbeza... 
other mean hipokrit.. 
nape tak leh nak sopan depan kawan juga kan... 
nampak sweet pe... hahaha my opinion je la kan...
kalau nak cakap depan pakwe nak kena hormat sikit sebab nanti nak jadi bakal suami so kena hormat.. hahaha 
tak payah buat alasan la kan... hormat tu memang kena da kan...
gan sape-sape pun kena hormat so wat je la...

fb lebih selesa dengan cara macam berkawan... cara je kan tapi sayang tu tetap ada la.. kalau betul-betul sayang tak kemana laaa..
macam kawan juga maksud fb.. kita boleh share macam-macam benda... tahu perangai sebenar kita, apa yang kita suka and tak suka... jangan la jadi macam kawan yang nak gaduh jer...
haiisshh... gaduh pun kita nampak tak elok so tak payah la kita nak gaduh kan...just ambek yang baik dan membuat kita selesa...
tu pun ikut style masing-masing la kan... hehehe


ni la perasaan fb for the last past 3 years...
sekarang tak lagi dah... hehehehe
hope fb boleh dapat suami yang boleh membimbing fb...
tu je.. paras rupa lagi la fb tak pandang kan,, 
fb pun bukan yer menjadi pilihan orang...hodoh!

okey laa.. dah la merepek seketika.. haaha
anyeong!


p/s:hargai la apa yang kita dapat okey.. ^_^







Wednesday, October 3, 2012

14 days to go...

Assalamualaikummm...
hai semua... semoga sihat belake la ehh...
fb sihat ajer... macam da orang tahu lak kan...
FYI now fb tgh berperang!!!!
wah ayat xleh belah an.. 
xlah now fb tgah last final exam....
Ist paper AUDIT!
huhuhu fb tak suka paper ni..
totally theory! + 13 chapter!
berpinar owh....
btw kene figthing juga.....
so hopefully fb boleh jawab exam dengan jaya...
AMINNNN!!!!

at the same time counting for another 14 days
 to get real freedom from diploma... 
yyeeeaaayyyy...

Sunday, September 16, 2012

Marathon Raya...

Assalamualaikum....
Hai... Ni How Maaa... cewaahh bajet cakap cina jap...
Memang.. memang.. memang... fb lama x hapdute ini blog...
biasa la... Kite ni suam2 kuku kambing jep...
Hari ni fb buat hapdute secara pukal... so cepat buka mata luas2 k...

First of all... mesti-mesti la pasal raya ok...
Raya fb like usuall je la... Rendang,ketupat,nasi impit lontong...
Tapi 2 la raya sekarang tak dapat duit raya dh pun doii..jadi tak best owhh.. huhuhhu
macam nak pi cakap kat pkcik2.. tolong lah percaya saya sekolah lagi...
Hahahaaha...percaya pulak kan... hahaha
Tapi engat kita kena bersyukur sebab di berikan oxsigen oleh-Nya untuk menyambut
 Lebarab pada tahun ini.. ALLHADULILAH..
fb raya gan family seminggu.. lama la 2 kan.. ha ni sikit bukti fb beraya ok... 


okey ni dah sampai part yang seronok... Fb wat gathering raya dengan kawan2 sekolah...
Ya Allah gembira giler arr leh jumpa part of them... 5 tahun kot x jumpa... just tegur kt facebook je..
so kali ni kami berkumpul face to face okey... rindu kat dorang ni tinggi macam everest babe...
seriuslly rindu nak bahan dorang.. i like.. but at the firts its such arkward.. hahaha but its ok normal la kan...
kami masak sama-sama... sembang bagai nak rak.. kalau boleh berkhemah kat situ mahu semiggu ceta tak habis taw.. hahaha 
FYI kami berkumpul di kampung asam jawa... ha tak tahu... rugi... cebuka pakcik google kita find Lata Bayu.. ha kat situ la... plan kami nak lepak lata bayu tapi disebabkan hujan so x jadila.. so kami lepak umah my friend ni.. hasanaty nama yer.. hehehe
Antara agenda kami... firstly masak2.. then sampai zohor.. solat then wat taaruf n tahlil untuk sorang kawan kami yang telah tiada coz of accident.. then makan...pastu kami menziarahi kawan sorang nii..
then jom la kita tgok pa yang berlaku... layan~~~




Juadah Yang tersedia..

Tapi ni xsemua yang dapat hadirkan diri...
kalau semua ada kan lagi best... tak pa da rezeki kita buat lagi...

Then selepas seminggu mak kembali la fb ke alam kolej yang busy gitu.. tapi sempat la menghadirkan  diri ke beberapa open house my frez kat kl ni meh nak tunjuk sikit...

Ni dekat sungai penchala.. heheehe sedap da satey...
then macam biasa je hidup fb dengan aktivity kolej...

Athother story in Eid is sad moment to our family... My lovely grandma meninggal Dunia..
Inallillahirajiunn.... Semoga Roh yer diramahti Al-Fatihah...

okey lah fb nak berlunch lah.. dah lambat sebenaryer... hee okey

"It's the times we're so crazy,
that people think we're high.
It's the times we laugh so hard,
we can't help but cry.
It's all the inside jokes
and "remember whens".
those are all the reasons
that we're best friends!"



p/s: Love u All...








Saturday, September 15, 2012

10 Bagunan paling Unik di dunia...


Pembinaan bangunan yang kreatif dan unik mendapat perhatian daripada orang ramai

House Attack (Vienna, Austria )

Montreal Biosphere (Canada)

Crooked House (Sopot,Poland)

Guggenheim Museum (Bilbao, Spain)

Habitat 67 (Montreal, Canada)


Kansas City Library (Missouri,USA)

Stone House (Guimarães, Portugal

The Basket Building (Ohio, USA)


Wonderworks (Pigeon Forge, TN, USA)


5 jambatan paling ngeri didunia


1. CrazyCurves: Langkawi Sky Bridge, Kedah, Malaysia

 
 
 2. Forest Gulp: Capilano Suspension Bridge, North Vancouver, British Columbia


3. Cope-on-a-Rope: Carrick-a-Rede Rope Bridge, Antrim, North Ireland




4. Terrifying Trift: Trift Bridge, Gadmen, Switzerland


 5. Royal Flushed: Royal Gorge Bridge, Canon City, Colorado


 Sumber:Mynetwork..

Saturday, May 26, 2012

BIGBANG DAEEBAKK!!!

ASSALAMUALAIKUUMMM...
haii korang.. now lagi k-pop group yang fb minat...
daegundaegundaeegun....
TADAAAAAAAA....


 G-Dragon


Stage Name: G-Dragon

Postion: Leader / Main Rapper
Real Name: Kwon Ji Yong (권지용)
Date of Birth: August,18,1988
Height: 177 cm
Weight: 58 kg
Blood Type: A
Education: Seoul Korean Traditional Arts Middle & High School
Skills: Rapping, Dancing, Beat Boxing, Composing, Singing, and Languages (Chinese, English)
Debut: DaeHanMinGook Hip Hop Flex (2001)
Hobbies: Drawing pictures and listening to music
Likes: Fashion, Acting, Cooking, Crispy Donuts, Dogs, Cars, The Drawing ‘Is it like stars or skeleton‘, books (poems, mangas, and magazines), watching cartoons, and himself
Religion: Christian
Family Members: Parents and Older Sis [Dami]
Personality: He is pretty bright…when he is quiet he is extremely quiet. He lightens the mood a lot. He leads the group. His senses are fast, has high self esteem and likes to be outstanding.
Pendent: A bball cap (GD’s favorite style of cap) on top of a star meaning “to become a big star in the music industry.”


TaeYang



Position: Vocalist
Real Name: Dong Yong Bae (동영배)
Stage Names: Tae Yang, YB Tae Kwon, YBTK
Date of Birth: May 18, 1988
Height: 174 cm
Weight: 56 kg
Blood Type: AB
Education: Daejin University in Theater & Film ( starting in 2008 )
Skills: Rapping, Dancing,Beatboxing, Singing, Languages (English, Japanese)
Debut: YG Family’s Second Album in 2002
Hobbies: Basketball, Music, Watching TV
Likes: Church, Summer, Clothers, Game, Manhwa
Religion: Christian
Family Members: Parents and Older brother (Dong Hyeon-Bae 동현배)
Personality: Does his best in everything. Over achiever. Doesn’t like to fight. He talks about his problem with his opponent. He listens to you well and thinks about what he is going to say before he says anything.
Musicians he admires: Usher, Omarion, Justin Timberlake
Pendant: A sun (taeyang is korean for ’sun’) which has a crown on top and “YB” in the middle meaning “to become the best in music industry
TOP
Profile

Position: Rapper / Beat Boxer
Real Name: Choi Seung Hyun (최승현)
Stage Names: Tempo, T.O.P
Date of Birth: November 4,1987
Height: 181 cm
Weight: 65 kg
Blood Type: B
Education: Seoul Art College (Majoring in Musical), Dangook University in Theater & Film ( starting 2008 )
Skills: Rapping, Beat Boxing, Lyrics Making
Debut: BIG BANG
Hobbies: Reading and Swimming
Likes: Theatrical Performances, Musicals, and Fashion Designing
Family Members: Parents & Older Sis
Personality: He speaks well and is extremely stubborn. He likes to be the leader of things and speaks his mind. Shy and he thinks he’s cute.
Musician He Admires: Usher, Omarion, Jay-Z, B2K

Pendent: A hand holding a megaphone with a Superman style diamond behind it meaning “to inspire people with his voice and become big”

Dae Sung
Dae Sung (대성)
Profile

Position: Vocalist
Real Name: Kang Dae Sung (강대성)
Stage Names: D-Lite, Delight
Date of Birth: April 26,1989
Height: 178 cm
Weight: 63 kg
Blood Type: O
Education: KyeongIn High School
Skills: Singing
Debut: BIG BANG
Likes: Rap, Beat Boxing,Cooling
Family: Parents and Older Sis [Bora]
Personality: Always bright. Does his best in everything. When he is around people, he lightens the mood. Loves goofing off and eating. Doesn’t like showing his sadness, known to be the “happy” one in the group
Musician He Admires: Usher, Omarion, Ne-Yo, Wheesung
Determination: “I’ll work my hardest and become the best.”
Pendent: A pair of headphones surrounding the globe of the world meaning “to let the world listen to your music.”


Seung Ri
Profile
Seung Ri (승리)
Position: Vocalist

Real Name: Lee Seung Hyun (이승현)
Stage Name : Seung Ri (승리); V.I
Date of Birth: December 12, 1990
Height: 176 cm
Weight: 60 kg
Bloodtype: A
Skills: Singing, Dancing
Debut: BIG BANG
Likes: Foreign Languages
Family: Parents and younger sibling
Personality: very strong for the youngest member in the group. He is pretty mature because blood type is A. He is shy and keeps lots of things to himself.
Musician He Admires: Justin Timberlake, Omarion
Determination: fighting! i cannot return home
Pendent: A planet surrounded by rings. Looks kind of like Saturn.
“a new style of music set on the music industry”


ni antara lagu yang fb sukaa...
jom layaaaannn~~~

~LIES~
~SUNSET GLOW~
~LOVE SONG~


~BAD BOYS~
~BLUE~


tu jala eehhh....

sebenar yer banyak lagi.....
malas nak letak banyak-banyak la.. heee
k  annyyeeoonngg...








Sunday, May 20, 2012

sarang bi... love rain..

assalamualaikumm....
today updated... pasal ceta korea...
waahhh!!! 
tajuk dia macam tajul kat atas tu..
LOVE RAIN!!! SARANG BII!!
lovera10.jpg (580×300)
Cast
1970′s
Jang Geun Suk as Seo In Ha
Yoona as Kim Yoon Hee
Kim Si Hoo as Lee Dong Wook
Son Eun Seo as Baek Hye Jung
Seo In Guk as Kim Chang Mo
Hwang Bo Ra as Na In Sook
2012
Jang Geun Suk as Seo Joon (Seo In Ha’s Son)
Yoona as Jung Ha Na (Kim Yoon Hee’s Daughter)
Kim Si Hoo as Lee Sun Ho (Lee Dong Wook’s Son)
Jung Jin Young Seo In Ha
Lee Mi Sook as Kim Yoon Hee
Oh Seung Yoon as Cho Soo (Seo Joon’s assistant)
Kim Young Kwang Han Tae Sung


“Love Rain” depicts a 1970′s pure love and a love from the present day at the same time. It shows how the offsprings of a previous ill-fated couple, who met in the 1970s, managed to meet and fall in love.

Seo In Ha (Jang Geun Suk) and Kim Yoon Hee (Yoona), a art student and a shy beauty, met and fell in love with each other during college in the 1970s but unfortunately their love was fated to never be.

Now in the present 21st century, Seo In Ha’s son, Seo Joon (Jang Geun Suk) (a liberal photographer) meets and falls in with Kim Yoon Hee’s daughter, Kim Ha Na (Yoona), a cheerful and energetic girl who’s personality is different from her mother’s.

Will their love for each other keep them together or will they have to face the same fate as their parents?


ceta ni actually bestt!!!! tapi kisah parents dorang tu macam spoiler jep..
kalau fb time part parents dorang fb laju-laju jepp..
hhaaha.. masa part ceta dorang ni best.... 
macam klakar.. dua-dua tak nak mengalah.. huh!
now fb baru layan sampai episode 12... al maklum la laptop lem... huhuhu
sabaq ja ni.. hehehe 
ok laaa.. fb nak outtt dh.. aaannnnyyyeeoonngggg!!!!

p/s: ep 1,2,3 agak boring la.. tahun dolu2 la kata kan... ^_^V

Friday, May 18, 2012

NEWS 7WONDER


asalamualaikum....
fb back.. hohohoho
korang tahu kan fb suka tengok keindahan alam..
masa tengah stalker pak cik google fb buka ni....
7wonder.....
so ni hasil selanjut yer....
kalau la den dapat pi semua ni... perggghhh!!
bertuah eehhh... jom la kita ronda-ronda...
lets go.....................




Meliputi kawasan seluas 5,500,000 kilometer persegi dengan 7 juta kilometer persegi kawasan hutan mazon. Kawasan itu adalah separuh daripada hutan tropika yang masih kekal di dunia, dengan koleksi terbesar tumbuh-tumbuhan dan haiwan. Kawasan berkenaan juga meliputi Lembangan Amazon dan suhu yang tinggi di kawasan berkenaan sesuai untuk pertumbuhan biodiversiti. 
Lembangan itu juga adalah yang terbesar di dunia dan paling bernilai di muka bumi.


Juga dikenali sebagai Ha Long Bay turut disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO dan menajdi destinasi pelancongan terkenal di Vietnam. Teluk ini dikeliling gunung batu kapur berusia beribu-ribu tahun yang boleh ditemui dalam pelbagai saiz dan bentuk. Ha Long Bay adalah pusat zon yang meliputi Teluk Bai long ke timur laut, dan Pulau Cat Ba di barat dayanya. 
Teluk ini meliputi kawasan seluas 1.553 kilometer persegi termasuk 1,960 hingga 2,000 pulau kecil, yang kebanyakannya adalah batu kapur. Daratan teluk adalah 334 kilometer persegi dengan kepadatan 775 pulau kecil. Di percayai usia batu kapur di teluk ini menjangkaui 500 juta tahun. Evolusi batu kapur di teluk ini mengambil masa 20 juta tahun kesan perubahan iklim tropika. Terdapat 
14 spesies bunga dan 60 spesies fauna.


 Terletak di kawasan seluas 2.7 kilometer di sempadan dua negara ini. Pelancong boleh melihat 257 air terjun di sepanjang kawasan berkenaan yang mana dua pertiga daripadanya berada di Argentina. Air terjun ini menjadi destinasi wajib pengunjung ke negara Amerika Selatan itu. Air terjun utama yang menjadi tumpuan ramai dikenali sebagai ‘Devils Throat’ berbentuk U terletak di Brazil setinggi 82 meter, 150 meter lebar dan panjangnya 700 meter. Iguazu (Sungai Bing di Guarani) pula paling banyak dikunjungi dengan sejumlah kira-kira 2,000 spesies tumbuhan, 400 burung dan 70 mamalia didaftarkan di kawasan berkenaan.

Pulau terbesar dan terletak di timur laut negara itu, kaya dengan tarikan pelancongan kawasan gunung berapi dan tinggalan lava membeku. Pulau ini juga disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO. Pulau Jeju turut dikenali Jejudo. Menurut sejarah, Pulau Jeju terletak di Selat Korea di daerah Jeollanamdo sebelum berpisah menjadi daerah lain pada 1946. Ia pernah juga dikenali dengan pelbagai nama antaranya Doi, Dongyeongju, Juho, Tammora, Takra, Tamra. Antara tarikan utama pulau pelancongan ini adalah gua bawah tanah dan Taman Hallim serta Taman Bonsai yang berusia lebih 150 tahun. Pulau Jeju berkeluasan 73 kilometer x 41 km ini turut memiliki kawasan unik dikenali Mysterious Road yang mana barangan termasuk kereta boleh bergerak sendiri tanpa sebarang ‘kuasa,’ menaiki kawasan berbukit.

Taman ini terletak di Pulau Komodo iaitu salah satu daripada 17,508 pulau di Indonesia. Pulau ini terkenal bukan hanya warisan budaya tetapi spesies biawak dikenali komodo. Haiwan itu hanya boleh ditemui di Pulau Komodo dan binatang seperti cicak gergasi ini hidup berkeliaran di pulau itu selama lebih daripada empat juta tahun. Pulau ini ditemui kira-kira 100 tahun lalu. Terkini, dilaporkan kira-kira 4,000 biawak komodo hidup di tiga pulau selain Pulau Komodo iaitu Pulau Rinca dan Padar. Selain itu, Taman Negara Komodo kaya dengan terumbu karang dan kira-kira 50 tapak menyelam yang hebat dan menarik. Pada 1986, ia menjadi tapak Warisan Dunia UNESCO dan Rizab Manusia dan Biosfera. Selain komodo, di taman negara ini pelancong boleh melihat haiwan unik dan eksotik seperti ayam hutan berkaki jingga, tikus endemik dan rusa Timor. Lebih daripada 1000 spesies ikan, kira-kira 260 spesies batu karang, 70 spesies span laut dan dugong, ikan jerung, dan sekurang-kurangnya 14 spesies ikan paus, ikan lumba-lumba dan penyu laut ditemui di perairan taman negara ini.

Sungai ini terletak di Taman Negara Sungai Bawah Tanah Puerto Princesa terletak kira-kira 50 kilometer (30 batu) di utara pusat bandar Puerto Princesa, Palawan, Filipina. Taman negara terletak di Banjaran Gunung Saint Paul di pantai utara pulau itu. Ia bersempadan dengan St. Paul Bay ke utara dan di Timur Sungai Babuyan. Ia juga dikenali sebagai Taman bawah tanah Kebangsaan St. Paul River, atau Sungai Bawah Tanah St Paul dan tersenarai sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pada 1999. Taman Negara ini dikelilingi gunung batu kapur dengan sungai sejauh 8.2 dilayari kilometer bawah tanah. Satu yang menarik sungai bawah tanah ini ia mengalir di dalam gua sebelum terus ke Laut China Selatan. Sebelum Sungai Yucatan di Semenanjung Mexico, ditemui pada 2007, Sungai Bawah tanah Puerto Princesa dikatakan menjadi sungai bawah tanah terpanjang di dunia.

Gunung berbentuk meja besar yang rata boleh dilihat di mana saja di Cape Town. Terletak di dalam Taman Negara Table Mountain, kawasan gunung itu saja dikelilingi lebih 1,500 spesies tumbuhan, manakala 2,285 spesies tumbuhan boleh ditemui di taman negara itu.

hohoho.... best yer....
jom la nanti pi jangan lupa bawa fb taw...
hahaha da pulak orang nak bawa aku... hohoho
hope 1 days one of place in malaysia will in this list,,,,
k jom.... balik..
aannyyeeoonngg!!

p/s: air terju tu yang nak pi sangat.. even ada pulau jeju.. korea plak kan.. huhuhu ^_^V